Zsuffa Ákos (FVSZ elnök) – felnőttképzések online formában!

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Felnőttképzők Szövetsége (FVSZ) közötti egyeztetések során döntés született a felnőttképzésekről a koronavírus okozta helyzet következtében a napokban.

[wp_ad_camp_1]

Zsuffa Ákos (FVSZ elnök) elmondása alapján a veszélyhelyzetre való tekintettel online formában valósulhatnak meg a felnőttképzés legtöbb hányada. Ez a változás az egész iparágat érintő, amely a távolléti képzéseket hozza előtérbe a felnőttképzésekben is. Azt is kiemelte, hogy ha valaki támogatott felnőttképzésen esik át elszámolható lesz mind a képzett, mind pedig a képző részéről, amennyiben igazolható a részvétel. Gondoltak az elmúlt hetek eseményeire is, hiszen a visszamenőleg is döntést hoztak a hiányzásokkal kapcsolatban. Amely szerint a rendelet hatályba lépése és a vészhelyzeti kijárási tilalom közötti időszakban történő hiányzások igazoltak lesznek. Aggodalomra adhat okot azonban a személyes jelenlétet igénylő vizsgák és képzések, ugyanis ezekre a helyzetekre még nem sikerült megoldásokat találni. Sajnos a rendelet sem tud segíteni a hasonló helyzetben lévő képzőknek, képzetteknek.

A jelenlegi helyzet kialakulását követően az egész világot megrázta gazdasági helyzet is, így kiemelkedően fontos szerepet játszhatnak az átképzések a munkanélküliség területén. Fontos kiemelni, hogy a felnőttképzések komoly szerepet játszhatnak ebben és a rendelet által hozott változások nagy feladat elé állítják a képzőket a jövőben, akikre kulcsfontosságú szerep is vár ebben az időszakban. Kifejezetten oda kell figyelni az átképzésekre, hiszen ez a lépés akár megoldást is nyújthat a gazdasági nehézségek mielőbbi kiküszöbölésében és elhárításában is.