Mit érdemes tudni az útlevél készítésről?

Külföldre utazni indig izgalmas és kalandokat ígérő tevékenység, így a jó idő közeledtével sokan izgatottan várják, hogy előkerüljenek a bőröndök és sor kerüljön az utazásra. Utazás ellőtt az egyik legfontosabb tevékenység az úti okmányok leellenőrzése. Bizonyos országokba nem elegendő a személyi igazolvány, útlevélre van szükség a határátlépéshez.

Útlevél készítés több okból kifolyólag is szükséges lehet. Leginkább akkor kerül rá sor, ha az illető szeretne olyan országba utazni, ahol erre szükség van. Útlevelet belföldön a kormányablakban, illetve az általános hatáskörű útlevélhatóságnál lehet kérelmezni. Ha normál ügyintézéssel kérjük az útlevelet, akkor a maximális útlevél készítési idő húsz nap. Ugyanakkor az a jellemző, hogy nyolc-tíz nap alatt már kész van, így nem is kell olyan sokat várni. Az elkészült útlevelet kérhetjük postán kiküldve, de ha szeretnénk minél előbb kézhez kapni, akkor érdemes személyes átvételt kérni. Az okmány elkészítésének határideje nem a kérelmezés napjától, hanem másnaptól kerül számolásra. Viszont, ha sürgősen szükségünk van az útlevélre, akkor soron kívüli eljárással is lehet kérni az útlevelet.

Ilyen esetben az útlevél egy hét, három nap vagy akár huszonnégy órán belül elkészül. Természetesen ennek megvan az ára. Normál ügyintézés mellett az útlevél kiállításának díja hétezerötszáz forint. Az útlevél érvényességi ideje lehet három, öt vagy tíz év. Abban az esetben válik érvénytelenné az útlevél, ha például a használatára jogosult elhalálozik, megszűnik az arra való jogosultság, lejár az érvényességi idő, betelik vagy alkalmatlanná válik a személyazonosság megállapítására. Ha utazásra kerül a sor, akkor vigye magával útlevelét, illetve ne felejtse el az utasbiztosítás megkötését sem!