Intsen búcsút a nem kívánt madaraknak madárriasztó alkalmazásával!

A csicsergő madarak igazán kellemes látványt nyújtanak az erdőben, mezőn, kertekben, viszont nem az ipari létesítményekben vagy némely lakossági területen. Ez főként abban az esetben igaz, ha a varjakról, galambokról van szó. Az egyik legnagyobb probléma a mindent ellepő madár ürülék, amely ráadásul számos kórokozót és betegséget hordoz magában.

Madárriasztó terén ma már széles kínálat áll rendelkezésre. Ipari és lakossági felhasználásra egyaránt találhatók termékek, amelyek azt a célt szolgálják, hogy távol tartsák a nem kívánatos madarakat a kijelölt területtől. A madárriasztóknak többféle típusa van, kezdve az egyszerűbb típusoktól a komolyabb készülékekig. A legegyszerűbb típus kétségkívül az élethű műmadár, amely többféle típusban elérhető. Leginkább kültéri alkalmazásra alkalmasak, ahol érdemes egy feltűnő helyre kitenni, hogy a madarak biztosan észrevegyék. A nem kívánatos madarakban az olyan ragadozómadarak, mint például a bagoly félelmet keltenek, így inkább elhagyják az adott területet. Nem csak a madarak jelenléte, hanem az is problémát jelenthet, hogy a ház egy bizonyos részét elfoglalják, megtelepednek ott. Ilyen esetben a fizikai védelem jelenti a megoldást, tehát a madárriasztó tüske, amely könnyedén felragasztható vagy felcsavarozható szinte bármely felületre.

Az elektromos madárriasztóknak többféle típusa van. Vannak villanófénnyel, ultrahanggal és hanggal riasztó típusok. Az ultrahangos készülékek esetében a készülék frekvenciája taszítja a madarakat, mivel zavarja az idegrendszerüket. A hatékony alkalmazás érdekében azt javasoljuk, hogy állandóan üzemeltesse a készüléket. A villanó fénnyel működő madárriasztók főleg beltéren alkalmazva igazán hatékonyak, esetleg zárt térben. Adapterrel, napelemmel és elemmel működő készülékek kaphatók típustól függően.