Gyakori hibák a termosztáttal kapcsolatban

A fűtési rendszer termosztáttal való irányítása több szempontból is előnyös. Egyrészt segít beállítani a pontos hőmérsékletet, másrészt az energiahatékonyság is megvalósulhat általa. Ugyanakkor vannak olyan tipikus hibák, melyeket nagyon sokan elkövetnek.

A termosztát beállítással kapcsolatos hibákról itt olvashat bővebben! A termosztát használata egyszerűnek tűnhet, azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy vannak olyan hibák, melyeket sokan elfogadnak. A megfelelő hőmérséklet beállítása termosztáttal sokkal egyszerűbb. Ráadásul így sokkal komfortosabban érezhetjük magunkat otthonunkban. A cél az volna, hogy otthonunkban kellemes meleg legyen, ugyanakkor a fűtésszámla is a lehető legalacsonyabb legyen. Nagyon sok ember indokolatlanul túlmelegíti otthonát. Ez túl meleg szobákhoz, fülledt éjszakákhoz, magas költségekhez és elpazarolt energiához vezet. A központi fűtési rendszerek nem teszik lehetővé az egyes szobák hőmérsékletének vezérlését. Emellett nagyon gyakran csak egyetlen termosztát található a folyósón, ami szintén megnehezíti a hőmérséklet szabályozását.

A használaton kívüli helyiségekben, ahol nem tartózkodik senki és nem szeretnénk, hogy menjen a fűtés, jobban járunk, ha becsukjuk az ajtót. Ezenkívül a radiátorokat a legalacsonyabb szintre kell állítani. A termosztát igazán hasznos, azonban nem szabad tőle túl sokat várni. Például be tudja állítani a pontos hőmérsékletet, azonban nincs befolyása arra, hogy a ház milyen gyorsan melegszik fel. Vagyis, ha épp haza érünk és beállítjuk a szerkezetet és a szobák fél óra múltán is hidegek, akkor azért nem hibáztathatjuk a termosztátot. Okosan használva nagy hasznát vehetjük, azonban, ha nem megfelelően állítjuk be, azzal csak megnehezítjük a dolgunkat.