A szerelem lakat örök emléket állít érzelmeinknek

Egy újdonsült szerelem a világ egyik legvarázslatosabb érzése, hiszen az első hónapokban ha arra lehetőség lenne, a nap minden egyes pillanatát kedvesünkkel töltenénk. Ez persze így is van rendjén, ilyenkor pedig érzelmeinket akár kevésbé megszokott formában is szeretnénk a másik tudtára adni. Szerencsére erre ma már léteznek roppant kiváló eszközök.

Elég, ha például a szerelem lakat kihelyezésére gondolunk. Elsőre ugyan lehet azt mondjuk, ez inkább a tinédzserek szokása, ám nem véletlenül vált ez a szokás ennyire népszerűvé az elmúlt 50 évben. Ennyi idő telt el ugyanis, mióta a Pécsett található Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium mellett lévő vaskerítésre kikerült az első szerelem lakat. A hetvenes évek elején a tradíciót az ott tanuló, érettségiző diákok indították el, akik a szájhagyomány szerint a végzést követően a saját szekrényük zárját helyezték ki a szabadba, ezzel jelezve egy csodálatos korszak lezárultát. Ezt követően a szerelmespárok hamar átvették az irányítást és pár éven belül már a monogramokkal ellátott, szívecskékkel gravírozott példányok leptél el a kerítést.

Az utóbbi évtizedekben pedig az ország többi nagyvárosában is rendre megjelentek a szerelem lakat falak, ám a legnagyobb hagyománya ennek azóta is Pécsett van. Amennyiben úgy döntenénk, mi is ilyen módon pecsételjük meg kapcsolatunkat, rendkívül egyszerű dolgunk lesz. Mindössze annyit kell tennünk, hogy választunk egy tetszetős darabot a szerelem lakat kínálatból és a kívánt feliratot a felületébe gravíroztatjuk. Ha nem szeretnénk, ez utóbbit nem szükséges túlbonyolítanunk, elég a két név – esetleg azok kezdőbetűi – és persze a dátum. Amint ezzel megvagyunk, már csak azt kell eldönteni, hová kerüljön ki a szerelem lakat. Mindenképpen olyan helyszín mellett tegyük le azonban a voksunkat, amit kifejezetten erre a célra tartanak fenn.