A dugulás leggyakoribb színtere a

A szakemberek általában a wc eldugulása miatt mennek ki egy-egy házhoz. Furcsa, de néha a legmegdöbbentőbb tárgyak dugítják el a lefolyót.

Bővebb információk a wc lefolyójának eltömődéséről az itt található linken. A szakemberek időnként elgondolkodnak miután elhárítottak egy dugulást, hogy az emberek fogadásokat kötnek-e egymással, hogy mi minden megy le a WC-n. A szakemberek olykor megdöbbentő dolgokat emelnek ki a lefolyóból. Vajon miért olyan nehéz a tárgyakat elvinni a szemetesig és inkább a wc-be dobni, majd lehúzni? A romlott étel kapcsán általában az az indok, hogy a wc-n lehúzva nem csak az étel, de a kellemetlen szag is rögtön eltűnik, míg a szemetesben még hosszú ideig bűzölög a már lejárt szavatosságú étel. Persze, az étel állagától és mennyiségétől is függ, hogy az lefolyik-e vagy eldugítja a lefolyót. A másik gyakori eset, hogy a gyerekek azzal kísérleteznek, hogy milyen tárgyakat nyel el a wc. Nem csoda, hisz a gyerekek igazán kíváncsiak. Az sem ritka, hogy a rendeltetésszerű használat mellett is eldugul a lefolyó. Például túlzott wc papír használat esetén.

Ha már eldugul a WC, akkor nincs mit tenni, elő kell venni a pumpát és a hirtelen fel-le mozgás nyomán kialakuló vákuum hatása segítségével kell megszüntetni a bajt. Ha így sem járunk sikerrel, akkor érdemes csőgörényt alkalmazni. Ha ez sem válik be, akkor valószínűleg jóval nagyobb a baj, mint azt korábban hitte, így nincs mit tenni, szakembert kell hívni, aki szakszerűen tudja megszüntetni a dugulást. Ha a lefolyó nem dugult el, viszont egyértelműen nehezebb lehúzni a WC csésze tartalmát, akkor jobb előre gondolkodni és megtenni a szükséges lépéseket, például lefolyótisztítót alkalmazni. Így nagy valószínűséggel megússza a dugulást a közel jövőben.