Balesetem volt! Mit tegyek?

Ma már a legtöbb háztartás rendelkezik gépjárművel, van, ahol többel is. Amellett, hogy gyors és kényelmes, nem felejthetjük el, hogy egyben veszélyes is. Baleset nem csak akkor következhet be, ha figyelmetlenek vagyunk, hanem önhibánkon kívül is.

[wp_ad_camp_1]

Arról, hogy mit kell tenni egy baleset során, ide kattintva olvashat bővebben! Ha még sosem volt balesetünk, akkor egy koccanásos baleset is sokkolóan hathat, így a legfontosabb, hogy próbáljuk megőrizni hidegvérünket. Ne pánikoljunk, vegyünk pár mély levegőt! Először is azt kell felmérni, hogy a balesetet szenvedett autó akadályozza-e a forgalmat. Ha igen, akkor lehetőleg álljunk odébb vele. Abban az esetben, ha ez nem lehetséges, akkor rakjuk ki az elakadás jelző háromszöget jól látható helyre. Ha konkrét személyi sérülés történt, akkor a legfontosabb, hogy azonnal ellássuk a sérüléseket. Amennyiben a balesetnek vannak súlyos sérültjei, hívjuk a 112-es vészhívót. Ekkor el kell mondanunk a nevünk és a balesetben érintettek számát, továbbá a baleset pontos helyszínét. Mindaddig maradjunk vonalban, ameddig a diszpécser azt nem mondja, hogy letehetjük.

Rendőrre és mentőre csak akkor van szükség, ha a balesetnek személyi sérültje is van. Ha nincs, akkor nem szükséges értesíteni a hivatalos szerveket, azonban sok esetben hasznos lehet, főleg, ha a felek nem tudnak megegyezni abban, hogy kinek a felelőssége a baleset okozása. Ekkor a rendőrségi jegyzőkönyvnek döntő szerepe lehet a felelősségi kérdés eldöntésében. Ha nem hívunk rendőrt és nincs rendőrségi jegyzőkönyv, akkor a baleseti jegyzőkönyv kitöltése szükséges. Érdemes a helyszínről fényképeket készíteni, továbbá a járművekről, azok rendszámáról és a sebesülésekről is. Fontos, az óvatos vezetés, azonban, ha megtörtént a baj, még fontosabb, hogy tudjuk mit kell tennünk!