Zsuffa Ákos a szakképzésről pro és kontra

A közoktatásról mindig komoly viták zajlanak. Most úgy néz ki elindult valamiféle változás, ugyanis a szakképzés terén valóságos reformok lesznek.

[wp_ad_camp_1]

Zsuffa Ákos, a Felnőttképzők Szövetségének elnöke kifejtette véleményét az újításokról. A tervek alapján 2020-ra az eddig jól megszokott OKJ-s képzési rendszert felváltaná egy új. Ez azt jelentené, hogy az eddig megszokott 780 szak helyett mindössze körülbelül 170-180 darab maradna, ezeket kizárólag iskolai jellegű képzésben lehetne oktatni a diákoknak. Az egyes szakterületekhez tartozó szaktudás, specialitások a továbbiakban a felnőtt képzés keretein valósulnak meg. Zsuffa Ákos úgy nyilatkozott, hogy már régóta ideje volt egy ilyen reform létrejöttének. A munkaerőpiaci kihívásoknak csak úgy lehet megfelelni, ha megfelelő képzésben részesülnek a tanulók. Mindeddig a kínálat vezérelt képzés valósult meg, amit fel kell váltson a kereslet vezérelt képzés. Ehhez azonban olyan ismereteket kell átadni a tanulóknak, amiknek valóban hasznát veszik.

Zsuffa Ákos azt is kiemelte, hogy jó volna a digitalizáció adta lehetőségeket felhasználni a tanítás terén. A szakképzés átszervezésének egyik legnagyobb akadálya ugyanis a manapság egyre súlyosabbá váló tanárhiány. Képzett oktatók nélkül nem valósulhat meg az átszervezés, így a szakképzés 4.0 elnevezésű dokumentumban megfogalmazott célok közt található az is, hogy a meglévő szakembereket tovább képezzék, valamint növelni próbálják a szakképzésben részt vevő oktatói gárda számát.  Fontos még az is, hogy a tanműhelyeket modernizálják, hisz némelyik már a nyolcvanas években elavultnak számított, nemhogy napjainkban. Zsuffa Ákos alapvetően üdvözlendőnek tartja az elképzelést, bár azt is kiemeli, hogy bizonyos dolgok megléte elengedhetetlen a sikeres megvalósuláshoz.