Több ponton is ellenőrizzük a duzzadószalag állapotát

Építkezések, mélyépítések során soha nem szabad alábecsülni a víz okozta károk jelentőségét. A nedvesség szinte észrevétlenül hatol be a tartószerkezetbe és ott igen rövid idő alatt komoly pusztítást végez. Ráadásul ezek javítása utólag már majdhogynem lehetetlen, ezért az elővigyázatosság kulcsfontosságú.

Jól megválasztott duzzadószalag használatával kiváló eredmények érhetők el. Ez egy olyan, speciális szigetelőanyag, amit kimondottan azért fejlesztettek ki, hogy munkahézagoknál, betonelemek illesztéseinél hosszú távon is hatékonyan megvalósítható legyen a vízzárás. Még mielőtt a duzzadószalag alkalmazása mellett határoznánk, fontos tisztában lennünk azzal, milyen hatásmechanizmussal állunk szemben. A szigetelő alapvetően egy rendkívül egyszerű módszerrel látja el ugyanis feladatát. Különleges anyagösszetételének köszönhetően, amint jelentősebb nedvesség éri, térfogata a sokszorosára növekszik, így akadályozva meg a folyadék átszivárgását. Mivel egy fizikai akadályt képez, nem is kérdéses, hogy kifogástalanul kell ellátnia ezt a feladatot.

A fő problémát az jelentheti, hogy a duzzadószalag csak abban az esetben alkalmas erre, ha teljesen sértetlen állapotban kerül telepítésre és ez utóbbit szakszerűen, az előírásoknak megfelelően végzik el. Ennek tükrében kijelenthető, hogy a felhasználás során többször is ellenőrizni kell az adott lépések végrehajtását. Elsőként a beépítésre váró duzzadószalag minőségét kell megvizsgálni. Amennyiben szállítás, illetve tárolás közben valamilyen úton-módon nedvesség érte a szigetelőt, akkor semmiképpen ne használjuk fel, tudniillik így már nem biztosított, hogy a működése kifogástalan lesz. Ugyancsak körültekintően kell eljárni a duzzadószalag felhelyezésénél, függetlenül attól, hogy az ragasztással, vagy mechanikai rögzítéssel történik-e. Mindig ellenőrizzük a végeredményt, mielőtt tovább lépnénk a következő fázisra.