Szifilisz – Mit érdemes tudni róla?

A szifiliszre egy egész tudományág épült, hosszú ideig aszerint csoportosították a bőrbetegségeket, hogy syphilises eredetűek-e vagy sem. Magyarországon az ezredfordulót követően megfigyelhető a korai fertőző szifiliszben szenvedők számának nagy mértékű emelkedése.

[wp_ad_camp_1]

Szifilisz kórokozója egy jellegzetes dugószerű, meglehetősen érzékeny baktérium, amely nagyon gyorsan elpusztul, miután a szervezetből kikerült. Tehát ez azt jelenti, hogy a szifilisz fertőzés átadásához szoros testi kapcsolatra van szükség, hogy a fertőző váladék átjusson a partner szervezetébe. A fertőzött kismama, akár meg is fertőzheti magzatát, ami súlyos esetben akár magzati elhaláshoz is vezethet. Nem csak szexuális úton, de akár vérkontaktus által is terjed, így akár a közös tűt és fecskendőt használó intravénás kábítószert fogyasztók körében nagy esélye van a szifilisz fertőzés terjedésének. Kezelés nélkül a szifilisz krónikus lefolyású, stádiumokban zajló, egész szervet érintő betegség. Klasszikus esetben a behatolási kapuban, vagyis a száj, nemi szervek, végbélnyílás, valamint az előjáték során igénybe vett testrészeken alig három hét múltán jól körül határolható szöveti tömöttség alakul ki, aminek felszíne rövid idő múltán kisebesedik. Ez az elsődleges fekély, mely rendkívül fertőző.

A fekély megjelenésekor a szűrővizsgálat még negatív, azonban rövid időn belül pozitív lesz. Az elsődleges szakaszban a férfiaknál a seb megjelenését követően hímvessző fájdalom alakul ki, de akár szűkületet is okozhat duzzanata. Nők esetében ritkán lehet jellemző tüneteket észlelni, mivel a női nemi szervek felépítése okán rejtve maradnak. Körülbelül kilenc hét múltán megjelennek a betegség másodlagos klinikai tünetei.