Műfű telepítés földmunka előkészülettel

Fűgondozás, vagy medencézés, kerti grill partyval? Melyiket választanád, ha lenne egy szabad hétvégéd? Naná, hogy a mulatságot a barátokkal, családdal! Ehhez viszont, gondozásmentes, tökéletes műfűre van szükség a kertben.

[wp_ad_camp_1]

Hogyan lehetséges ez? Hogyan lesz gyorsan műfű a kertedben? Majd a műfűmester megoldja.

Mi történik azelőtt, hogy leteríthetnénk a műfű szőnyeget? A műfű telepítés földmunka előkészületet kíván, attól függően, hogy milyen alapra fogjuk tenni a műfű szőnyeget. Vegyünk most példának egy homokos, földes alapot.

Lássunk egy belvárosi kertes ház udvarát, ahol a műfű telepítés földmunka végzést, aláépítményt igényel. Mit kell tennünk? A földmunka az alapja a szép végeredménynek, ezért javasolt felkeresni egy erre szakosodott profi céget, aki felméri a terepet és akár csak a műfű telepítés földmunka folyamatát, akár az egész műfű lerakást elvégzi helyettünk. Ugye autót sem szerelünk, ha nem értünk hozzá, hanem elvisszük a szerelőhöz. A műfű telepítés is pontosan ilyen dolog.

Műfű kivitelezés
Műfű kivitelezés

Szóval a földmunka:

  • El kell távolítani minden szükségtelen elemet, mielőtt legurítanánk a gyepet. A régi fűréteget (ha van) a gazt, a törmelékeket, stb. Már önmagában ez sem kis munka.
  • Lézeres szintmérővel kimérjük, majd BobCat segítségével kimélyítjük a talajt kb. 20-30 cm-ig.
  • Ha kell, kiépítjük a szegélykő határolókat, ez lesz a műfű széle. Ez lehet betonszegély, vagy dísztégla, vagy bármi, ami szegélyezi majd a műfüvet.
  • Nagyon fontos a talaj tömörítése, erre a lapvibrátor, vagy a döngölőbéka a legalkalmasabb eszköz.
  • A tömörítés után a kavicsréteg megágyazása történik, ez 3 méretű kavicsból áll. A legnagyobb ezek közül a zúzott kő (15 mm), amely jó vízelvezető. Ez nagyon fontos réteg a műfű alatt. A legfelső réteg egy kb 0,4 cm-es apró szemű kavicsréteg. Minden réteget le kell tömöríteni lapvibrátorral, hogy a végeredmény hibátlan és tökéletes legyen majd.
  • A kavicságy fölé érdemes geotextíliát is alkalmazni, ez fogja meggátolni a gyomosodást, gazosodást a műfű réteg alatt.
  • A tökéletesen megágyazott alapra jöhet a műfű leterítése, ami nagy odafigyelést és hozzáértést igényel. Speciális illesztő szalagok és ragasztók kellenek a szélek összeillesztéséhez, rögzítéséhez. Oda kell figyelni a műfű tekercs letételénél a szálirányra is, mert nagyon el lehet csúfítani a kertet, ha nem szakértő szemek által van leterítve a műfű. Kelleni fog műfű tüske is a műfű sarkok rögzítéséhez.
  • Ha mindennel készen vagyunk és megtörtént a műfű telepítés, jöhet a kvarchomok a műfűre. Ezzel lesz tökéletes a végeredmény és lesz élethű a műfű.

Látható, hogy a műfű telepítés egyáltalán nem egy olyan dolog, aminek bárki nekiláthat egy napsütötte, szélcsendes, madárcsicsergős szombati napon. Műfű telepítést földmunka nélkül ne végezzünk a kertünk udvarán. Bízzuk szakemberekre a műfű telepítést, hogy aztán egy életre szóló, gyönyörű, gondozásmentes, örökzöld kertünk lehessen.