Kutyaiskola, az állat fejlődésének elsődleges terepe

Ha az ebet rendszeresen járatjuk kutyaiskolába, az több szempontból is előnyös lehet. Sokan úgy vélik, hogy a kutyák elsősorban az olyan hasznos parancsszavakra tanulnak meg reagálni, mint a „fekszik”, „ül”, „marad” vagy „gyere ide”. Ebben van igazság, azonban ennél jóval többet tud nyújtani a kutyaiskola az állat számára.

Kutyaiskola esetében gyakran megszabják, hogy az állatnak rendelkeznie kell az összes szükséges oltással, illetve pár hónapos korban kezdődhet meg az oktatás. Aki ennél is korábban szeretné kiskedvencét taníttatni, annak célszerű kutyaoviba íratni az állatot. Itt az eb nagyon jó alapokat szerezhet, elsősorban a szocializáció, ami miatt érdemes ide ellátogatni, ugyanis nagyon fontos, hogy az állat minél előbb megtanuljon jól viszonyulni más állatokhoz és emberekhez. Emellett az is nagyon hasznos, hogy a kutya le legyen mozgatva, kellőképp ki legyen elégítve a játék- és a mozgásigénye, mivel ennek köszönhetően kevésbé kell attól tartanunk, hogy az állat a cipőnk vagy más használati tárgyunk rágcsálásával köti le magát. Ha az eb nem járt kutyaoviba, az sem jelent problémát, hiszen enélkül is be lehet íratni kutyaiskolába.

Itt szintén lehetőség van a szocializációra, hiszen az eb nagyon sokféle állattal és azok gazdáival találkozik. A négylábúak itt megtanulják a helyes viselkedést és kommunikálást fajtársaikkal. Természetesen a fentebb elhangzott fontosabb parancsszavakra is megtanul helyesen reagálni. Ezeket otthon is meg lehet tanítani az ebnek, azonban tagadhatatlan, hogy egy szakember segítségével ez sokkal egyszerűbb. Már csak azért is, mert az oktató nem csupán a kutyára, hanem annak gazdájára is komoly hangsúlyt fektet. A tanulási folyamatnak ugyanis a gazdi és a kiskedvenc is egyaránt a részei. Egy jó oktatóval pedig igazán egyszerű a tanulás.