Egy minőségi fóliasátor évtizedes befektetést jelent

Kellő méretű földterület birtokában óriási hiba lenne félvállról venni a növénytermesztésben rejlő előnyöket. Már egy nagyobb udvar hasznosításával is könnyedén előállíthatunk annyi élelmiszert, ami akár az egész család számára elegendő lehet. Ehhez azonban kulcsfontosságú rendelkeznünk a legfontosabb eszközökkel.

Ilyen a fóliasátor is, hiszen ennek hiányában komoly kihívást jelenthet a palánták kinevelése. Természetesen határozhatunk úgy is, hogy készen vásároljuk ezeket, ám akkor pont a leglényegesebb tapasztalatokról maradunk le, arról nem is beszélve, miszerint nem fogjuk tudni, pontosan milyen magot használtak. Ugyancsak mérlegeljük azt is, hogy jelentős mennyiség esetén ez igen számottevő kiadást jelent, méghozzá évről évre. Ezzel szemben a fóliasátor beszerzése csak egy egyszeri bekerülési költséggel jár, ha pedig jól választunk, akkor a felépítmény évtizedekig is kiszolgál majd minket, jelentős karbantartásigény nélkül. De egész pontosan milyen kritériumokat is kell vizsgálnunk, mielőtt megtörténne a fóliasátor kiválasztása?

Nos, elsőként azt nézzük meg, mekkora alapterületű modellre van szükségünk. Ez a kérdés több szempontból is kardinális jelentőséggel bír. Tudniillik egy bizonyos méret felett már nem tanácsos műanyag vázas fóliasátor mellett döntenünk, mindemellett pedig azt se felejtsük el, hogy egy nagyobb az egyben drágább is, feleslegesen pedig kár lenne költeni. A palánták becsült száma, valamint az ágyások elhelyezkedése alapján szerencsére könnyedén meghatározhatók a fóliasátor optimális dimenziói. Feltétlenül készítsük elő a helyét is, lehetőleg egy olyan területet választva, amit elegendő napfény ér, ám ezzel együtt aránylag szélvédett. A fém vázas modellek ugyan még a komolyabb viharokat is kibírják sérülés nélkül, de inkább legyünk elővigyázatosak és ne kockáztassunk.