Biztonságban otthon a szén-monoxidtól

Családja biztonsága elsődleges és ez igaz a fűtés szezonra is, amikor egy újabb fajta fenyegetéssel kell szembe néznie, még pedig a szén-monoxid mérgezéssel. Sajnos a mai napig vannak, akik belehalnak a szén-monoxid mérgezésbe, holott a tragédia elkerülhető lenne.

[wp_ad_camp_1]

A szén-monoxid mérgezés elleni védelemről itt olvashat bővebben! A szén-monoxid nem hiába kapta a csendes gyilkos nevet, ugyanis az okozott tünetek alapján az ember sokszor nem is sejti, hogy mi állhat a háttérben. Fontos tisztában lenni a tünetekkel és beszerezni egy szén-monoxid jelző készüléket, mert így biztosra mehet, ha baj van. A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, mely belélegezve szédüléshez, fáradtsághoz, fejfájáshoz vezet. Sokan ezt egyszerű rosszullétnek hiszik és ledőlnek pihenni, ahelyett, hogy elhagynák a lakást, aminek következménye akár halál is lehet, ha túl nagy mennyiségben lélegzi be az ember. A szén-monoxid úgy keletkezik, hogy a tüzelőanyagok, például olaj, gáz, fa és szén nem égnek el kellőképp. A szén-monoxid elleni védekezés egyik fontos alappillére a kazán szakember általi karbantartása, valamint egy szén-monoxid jelző beszerzése.

Talán furcsának tűnik, hogy ezt ki kell emelni, de fontos, hogy mindig legyen új elem a szén-monoxid jelző készülékben, ugyanis sokan elfelejtik leellenőrizni, aminek következtében az elem lemerül és a készülék nem fog jelezni, ha baj van. Ha a készülék jelez, akkor ki kell nyitni az ablakokat és mielőbb elhagyni a lakást, valamint értesíteni az illetékes szerveket. Ha nem érzi jól magát, akkor kifejezetten tilos ledőlni pihenni, hiszen annak könnyen tragédia lehet a vége. Ehelyett mielőbb el kell hagyni a lakást. Ne feledje a készülék rendszeres karbantartása és a szén-monoxid jelző készülék beszerzése életet menthet.