A zöldhályog tünetei

A zöldhályog sajnos nem gyógyítható betegség, de már egyre több módszer megtalálható a kezelésére. Így az által okozott látásromlás és vakulás teljes mértékben megelőzhető.

[wp_ad_camp_1]

Zöldhályog esetén a legfontosabb dolog, hogy a korai szakaszban ismerjük fel. Amely a mai korszerű technológiának köszönhetően, egy egyszerű számítógépes látásvizsgálat segítségével még a legkorábbi szakaszban észlelhető. Az elnevezését, a szaruhártya zöldes színű elnevezéséről kapta. A zöldhályog kialakulásánál a szemben található csarnokvíz termelődése és elfolyásának az egyensúlya felbomlik. Így szemnyomás megemelkedik, ez pedig a szaruhártya vizenyőjét és a látóideg fő vérellátási problémáját okozhatja. A vérellátási zavar következményeként az ideghártya és a látóideg fő-idegsejtjei elpusztulnak. Amennyiben időben észlelik a problémát, akkor a kezeléseket követően a betegség megállítható. Ám a folyamat nem visszafordítható. Sokszor találkozhatunk, olyan esetekkel, hogy más szemészeti megbetegedés is kíséri.

Szemészeti vizsgálat
Szemészeti vizsgálat

Amennyiben ez fellép akkor elsődleges zöldhályogról, míg nem, akkor másodlagos zöldhályogról beszélünk. Továbbá lehet nyitott és zárt zugú a csarnokzug felépítése, amely szintén befolyásoló tényező. Találkozhatunk olyan esetekkel, melyek egy külön csoportot képeznek, akik veleszületett zöld hályoggal rendelkeznek, náluk ugyanis nem fejlődött ki rendesen a csarnokvíz elvezető rendszer. Ez a betegség főként a 40 év felettieket érinti. A zöldhályog esetén a genetikai háttér nem tisztázott, ám sokszor találkozhatunk családon belüli halmozódással. Ezért is fontos a szűrővizsgálatok elvégzése. Azok számára, ajánlott jobban az odafigyelés a látásukra, akiknél a következő rizikófaktorok lépnek fel: emelkedett vagy ingadozó szemnyomás, családtagok körében előforduló zöldhályog.

Amennyiben úgy gondolja, hogy zöldhályog betegsége lehet, javasoljuki, hogy kérjen időpontot egy részletes szemészeti vizsgálatra.