A felnőttképzés digitalizációja elengedhetetlen – Fejtette ki Dr. Zsuffa Ákos

Nagyon fontos, hogy egész életünkön át tanuljunk, de nem mindegy, hogy mit tanulunk. A készségek fejlesztése mindenképp ki kell terjedjen digitális kompetenciákra, manapság erre van leginkább szükség amennyiben valaki aktív a munkaerőpiacon. Ezért hoztak létre felnőttképzéseket.

[wp_ad_camp_1]

A felnőttképzés digitalizációjának fontosságát fejtette ki Dr. Zsuffa Ákos a piacesprofit.hu weboldalon, aki a Felnőttképző Szövetség elnöke. Ezekre a képzésekre még inkább szükség lesz a munka világában, mint a világ szó szoros értelmében technológiailag fejlődik nap mint nap. A kreativitást, az együttműködési készségeket és az átlátást nem csak a felnőttoktatásban, hanem a közoktatásban is fejleszteni kell majd a jövőnk érdekében – hangsúlyozta Zsuffa Ákos, a Felnőttképzési Oktatók Szövetségének elnöke. Zsuffa azzal érvelt a szakképzés átalakításával kapcsolatban, hogy kiemelten fontos lesz, ha valaki az alapfokú oktatás után egy felnőttképzésen vesz részt.  Amikor a munkaerőpiac jövőjéről beszélünk, tehát távolinak tűnhet, de ha azt hisszük, hogy ez egyáltalán nem érint bennünket, tévedünk. A rendkívül gyors technológiai változások eredményeként ezek a folyamatok már úton vannak és egyre gyorsuló ütemben hatalmas változásokat hoznak a munkaerőpiacra az elkövetkező néhány évben.

Az OECD 2018 jelentése szerint az automatizálás és digitalizáció jelentős változásokat okoz a munkahelyek nagy részében, majdnem felében, elsősorban a rutinmunkában. Ehhez új készségek és kompetenciák elsajátítására lesz szükség, ezért jöttek létre a felnőttképzések. Egy jelentés azt mutatta, hogy 2022-re munkavállalóink ​​több mint felének szüksége van további képzésre, vagyis erre csak 3 évet kell várni. Erről további információt és részleteket a piacesprofit.hu weboldalon találhat tehát megéri ide kattintani.