Pikkelysömör kezelése hatékonyan

A pikkelysömör, vagyis a psoriasis a lakosság 2-3%-át érintő krónikus betegség, mely nem csak a bőrt, hanem a körmöket és az ízületeket, de akár a nyálkahártyát is érintheti.

[wp_ad_camp_1]

Pikkelysömör kezelése által sokat javulhat életminősége. A pikkelysömör egy olyan genetikailag meghatározott örökletes betegség, melynek kialakulásában több gén is szerepet játszik. A bőr fokozatosan elszarusodik, mely a T-lymphocyták rendellenes működése miatt fokozott hámsejtosztódás alakul ki. Nem csak örökletes hajlam miatt alakulhat ki, hanem külső tényezők is szerepet játszhatnak a kialakulásában, mint például a helytelen életvitel vagy egy rossz fog, arcüreggyulladás. A pikkelysömör bármelyik életkorban kialakulhat, a tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy 15 és 25 éves kor között alakul ki a leggyakrabban, valamint menopausa után. Nők és férfiak esetében ugyanolyan gyakori a kialakulásra az esély. Gyakori tévhit, hogy a pikkelysömör fertőz, pedig ez nem igaz.

Az orvostudomány jelenlegi állása alapján nincs olyan végleges kezelési eljárás vagy gyógyszer, amivel végleges gyógyulást lehetne elérni, azonban megfelelő kezeléssel hosszú tünetmentesség tartható fenn. A kezelések mellett érdemes pszichológus segítségét is igénybe venni, mivel a társadalom legtöbbször kiközösíti a pikkelysömörben szenvedő betegeket. A pikkelysömör pillanatnyi állapotától függően többféle kezelési mód is lehetséges, például helyi gyulladáscsökkentők és hámlasztók használata, fénykabinokban használata a napfény gyógyító ereje miatt, szájon át szedhető gyógyszerek szedése, valamint biológiai terápiák alkalmazása. Bővebb információkért és szakorvosok elérhetőségéért látogasson el a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalra!