Pajzsmirigy ultrahang számos esetben

Számtalan oka lehet annak, hogy pajzsmirigy ultrahang vizsgálatra kerül sor. A vizsgálat nem jár fájdalommal és különösebb előkészítést sem igényel. Viszont nagyon hasznos, hiszen a pajzsmirigy szerkezete és mérete tökéletesen vizsgálható.

[wp_ad_camp_1]

Pajzsmirigy ultrahang nagyon hasznos, hiszen bizonyos elváltozások a pajzsmirigy méretének kisebbedésével vagy megnagyobbodásával járhatnak, ami az ultrahangon is jól látható. Pajzsmirigy ultrahangra több esetben is sor kerülhet, például műtét utáni állapot követés okán, mellékpajzsmirigy daganat gyanújának felmerülésekor, tapintható göbök vagy tapintható, látható megnagyobbodás esetén. Ultrahang segítségével a göbök mérete és szerkezete is jól megítélhető, valamint a további teendők is. A pajzsmirigy göbök nagy része jóindulatú, viszont bizonyos esetekben további vizsgálatokra lehet szükség. Az ultrahang segítségével a gyulladásos folyamatok és diffúz eltérések jelei is kiválóan vizsgálhatók. A pajzsmirigy ultrahang mellett az orvos a nyaki lágyrész, ezen belül is a nyirokcsomó régiót is megvizsgálja.

A pajzsmirigy ultrahang vizsgálat technikailag nem jár nehézségekkel, azonban extrém vastagságú nyak esetén megvannak a maga korlátai. Abban az esetben, ha a pajzsmirigy jelentősen megnagyobbodik és a kulcscsont alá ér, akkor az alatta lévő részek ultrahanggal nehezen vagy egyáltalán nem vizsgálhatók. Ekkor MR vizsgálatot kell alkalmazni. A megnagyobbodott pajzsmirigy komoly problémát jelent, mivel beszűkíti a légcsövet, sőt, akár el is nyomhatja a helyéről. Ha szeretne pajzsmirigy ultrahang vizsgálaton részt venni, akkor azt javasoljuk, hogy látogasson el a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalra, ahol időpont foglalásra is van lehetősége, továbbá bővebben tájékozódhat!