Miért egyre drágábbak a használt autók?

Igazán bosszantó, amikor hosszú éveket spórolunk azért, hogy meg tudjuk venni a régóta vágyott autót, amikor pedig karnyújtásnyira vagyunk tőle, akkor kiderül, hogy a tulajdonos vagy kereskedő sokkal drágábban adja, mint korábban. Vajon a mi pénzünk ér kevesebbet vagy az autó ér többet?

Arról, hogy a használt autók miért drágultak meg nagy mértékben itt olvashat bővebben! Ha autó vásárlásra kerül sor, akkor elsősként azt kell eldönteni, hogy másodkézből vagy szalonból szeretnénk megvásárolni az autót. Jellemzően ezt a kérdést a pénzügyi helyzet dönti el. Sokan szeretnének sok extrával felszerelt nulla kilométeres autót vásárolni, azonban, ha nem áll rendelkezésre kellő anyagi keret, akkor be kell érni egy használt autóval. Gyakran hallani, hogy abban pillanatban, hogy az új autó kigurul az autószalonból, máris jelentősen csökken az értéke. Manapság ez már nem feltétlenül igaz. Az elmúlt években történt világméretű események hatására az egy-két éves autók ára akár meg is haladhatja az új autók árát. A szomszédban zajló háború és a pandémia hatására az alapanyag, valamint alkatrész hiány lépett fel, így a szektorban, vagy ha mégis rendelkezésre állnak, akkor jelentős mértékben megdrágultak.

A készlethiányok okán gyakran a megrendeléstől számítva több hónapot is várni kell, amíg az új autó elkészül. Éppen ezért azok, akik korábban kizárólag vadonatúj autót akartak vásárolni inkább úgy döntenek, hogy beruháznak egy használt autóra. Mivel egyre nagyobb a kereslet ezekre az autókra, ezért a használt autók nagy mértékben megdrágultak. Ez nem csak a felső kategóriás autókat érinti, mivel manapság minden használt autó drágább, mint pár évvel ezelőtt. Viszont az emberek fizetése nem lett több, így aki használt autót akar vásárolni, annak vagy mélyebben a zsebébe kell nyúlnia vagy idősebb autót kell vennie, mint tervezte.