Menopauza és klimax – természetes biológiai állapot

A menopauza a petefészkek folyamatos leállásával, a női ciklus szabálytalanná válásával járó természetes folyamat. A klimaxot hormonváltozás váltja ki. Leggyakrabban a menopauza 48 és 52 éves kor között jellemző, de ezt megelőzően és követően is egy 5 – 6 éves ciklus van, melyet klimaxnak nevezünk.

[wp_ad_camp_1]

A menopauza egy természetes folyamat, mely minden nő életében bekövetkezik. Az ezt megelőző tünetek lehetnek rendszertelen menstruáció, alvászavar, verejtékezés, szédülékenység.  A menopauza során a hormonértékek széles skálán ingadoznak, végül az ösztrogén termelődése teljesen leáll, ez pedig az egész szervezetre kihatással van. Többek közt a libidóra, a hajra, a bőrre, a kedélyállapotra. Ez az időszak a nők egyrésze számára viszonylag panaszmentes, egy része számára viszont orvosi segítség szükséges a tünetek enyhítése érdekében. A menopauza egy teljesen normális biológiai folyamat, mely abból a szempontból mérföldkő a nő életében, hogy a gyermekvállalás lehetősége ezzel végleg megszűnik.

A klimax utáni időszak tünetei közé tartozik a hajritkulás, hüvelyi szárazság, mellek megereszkedése és a hasi típusú elhízás. Ahogy már fentebb említettük elképzelhető, hogy a mindennapi életét zavarják a tünetek, ebben az esetben orvoshoz kell fordulni. A menopauza és klimax tünetei enyhíthetők. Ebben az időszakban a hüvely nyálkahártyája és a húgyhólyag is sokkal érzékenyebb a megszokottnál, így nem kizárt a gyulladás kialakulása. A bőr elvékonyodása miatt bőrgyógyász szakorvos tanácsaira is ügyelni kell. Nem csak a bőr válik szárazabbá, de a hüvely is, így lézeres kezelésre lehet szükség. A menopauza és klimax tüneteit minden nő átéli, azonban nem kell szenvedni, ha komoly problémákat okoz ez az időszak a számára, mindenképp forduljon orvoshoz.