Dr. Zsuffa Ákos, a Felnőttképzők Szövetségének elnöke

Minden szövetségnek kell egy erőskezű elnök, ami a változásokkal teli világban biztos kézzel tud utat mutatni. Szerencsére a Felnőttképzők Szövetségének elnöke személyében egy ilyen emberről van szó. Az alábbiakban Dr. Zsuffa Ákos véleményét osztjuk meg a 2020-as felnőttképzési változásokról!

[wp_ad_camp_1]

Dr. Zsuffa Ákos – Az új évtized számos változást hoz, ami a felnőttképzés területén is megfigyelhető. A változásokat még 2019-ben beharangozták, így azok senkit nem érnek váratlanul, aki tájékozódott ez ügyben. A változás az egykori OKJ-s rendszert érinti, mely meglehetősen elavultnak számított. A több száz szakma közt ember legyen a talpán, aki el tud igazodni. Egy szóval változásra szükség volt, ez pedig 2020 szeptemberében meg is történik. Az egykori OKJ-s rendszer helyébe egy úgy nevezett két listás rendszer lép, melynek lényege, hogy az alapszakmákat elválasztják a részszakképzésekről, valamint ezek számát is leredukálják. Ennek eredménye egy sokkal jobban átlátható rendszer, aminek következtében a felnőttképzés is sokkal hatékonyabbá válhat.

A változásokról és az új rendszerről természetesen sokan véleményt formáltak, de úgy véljük érdemes egy szakmabeli véleményét is kikérni, még pedig egy olyanét, aki a rendszert, mint egy teljes egészt felülről látja. Dr. Zsuffa Ákos pozitív véleményt fogalmazott meg, a változásra szerinte is szükség volt és az új irányt, a változásokat üdvözlendőnek tartja. Manapság különösen fontos, hogy a munkaerő piaci változásoknak, elvárásoknak mielőbb eleget tudjanak tenni, mind a munkavállalók, mind a képzési intézmények, amik felkészítik a tanulókat. A változásoknak köszönhetően ez valószínűleg könnyebben meg fog valósulni, valamint a képzés színvonala is növekedhet!