Akadályozd meg az elsavasodás kellemetlen következményeit!

Az elmúlt pár évtizedben az emberek életében jelentős változások álltak be. Ezúttal nem a technika fejlődését és elterjedését szándékozunk kivesézni, hanem az emberek táplálkozását illető változásokról lesz szó. Ennek következtében ugyanis a legtöbb ember szervezete elsavasodik.

Elsavasodás következményei elsősorban a táplálkozási szokások megváltozásához kötődik. A mai kor embere rengeteg feldolgozott élelmiszert, savasító ételeket, valamint fehér kenyeret, telített zsírsavat és cukrot fogyaszt, amelyek mind hatnak a szervezet sav-bázis egyensúlyára. Az igazán nagy probléma az, hogy bizonyos betegségek és a szervezet elsavasodása közt egyértelmű összefüggés mutatható ki. Azt már most, az elején fontosnak tartjuk tisztázni, hogy a gyomor savtermelése nem képezi részét a szervezet sav-bázis háztartásának. A szervezet sav-bázis egyensúlyának középpontjában a szervezet folyadéktereinek vegyhatása áll. Ha a sav-bázis egyensúly bármely irányba elmozdul, akkor sejtszintű problémákkal kell számolni, mely a szervezet egészére hatással lesz. Az elsavasodás tünetei közé sorolható a narancsbőr, a gyakori fejfájás, az állandó fáradtságérzet, a gyenge immunrendszer, az emésztési panaszok. Súlyosabb esetben akár koncentrációs és alvás zavarok is jelentkezhetnek továbbá izomgörcs és ízületi problémák.

A legfőbb kérdés az, hogy mit lehet tenni az elsavasodás ellen. Ehhez fontos tudni, hogy mi okozhat elsavasodást. Ez lehet túlzott kávé és alkohol fogyasztás, mozgáshiány, túlzott stressz, rendszeres savképző italok és ételek fogyasztása. A savasodást okozó tényezőket célszerű csökkenteni, míg a lúgosító élelmiszerekből érdemes többet fogyasztani. Lúgosító élelmiszerek például a tojássárga, a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, zöldbab és borsó. Ezenkívül az is sokat segíthet, ha finom, tiszta vizet fogyasztasz, illetve gyógynövény teákat iszol.