Mit érdemes tudni a méhnyakrákot okozó HPV-ről?

Hazánkban évente 1200 újabb megbetegedést regisztrálnak, és sajnos körülbelül 500 halállal végződik. A Humán papillóma vírus okozta méhnyakrák rendkívüli figyelmet érdemel, hiszen a betegség megelőzhető.

[wp_ad_camp_1]

A HPV és a méhnyakrák között szoros kapcsolat áll fenn, ám a vírusfertőzés nem jelent automatikusan egyet a méhnyakrák kialakulásával. Sokan ugyan hordozzák magukban a HPV-t, de erről tulajdonképpen nem is szereznek tudomást. Gond akkor van, ha a vírus azon magas kockázatúak közé tartozik, amelyek összefüggésbe hozhatóak a méhnyakrák kialakulásával. A nemi szerveken megjelenő szemölcsök intő jelként szolgálhatnak a vírus jelenlétére, érdemes tehát rendszeresen felkeresnie nőgyógyászát. A hüvelycitológia, vagyis a kenetvétel olyan egyszerű orvosi eljárás, amelynek segítségével tudomást szerezhet a szakember arról, fennáll-e a méhnyakrák kialakulásának veszélye.

A területre is igaz, hogy az időben történő felismeréssel mihamarabb elkezdődhet a célirányos kezelés. Bár a HPV vírus gyakran előfordul a női szervezetben, de a méhnyakrák ennek ellenére ritka betegségnek számít. Amennyiben időben fény derül annak jeleire, úgy a kezelés száz százalékos sikerrel elvégezhető. A Belvárosi Orvosi Centrum szakemberei azon munkálkodnak, hogy pácienseik igényes környezetben, maximális odafigyelést élvezve nyugodhassanak meg és eshessenek át a kontrollvizsgálaton. Ne menjen el a terület mellett, hiszen egészségi állapota múlhat azon, hogy sikerül-e időben kideríteni, a veszélyeztetettek közé tartozik-e. A rendellenességek nagy része általában magától el szokott múlni, de ha orvosi segítség szükséges a kezelés kapcsán, akkor célszerű azt mihamarabb elkezdeni. Forduljon bizalommal a Belvárosi Orvosi Centrum szakembereihez akkor is, ha nőgyógyászati ellenőrzésről van szó!