Milyen hátrányai vannak a folyékony halmazállapotú tüzelőanyagokkal való fűtésnek?

Magyarországon a lakosság jelentős része gázzal fűt. Azok, akik más alternatívát választanak, például fűtőolajjal vagy ömlesztett PB gázzal fűtenek, könnyen azzal szembesülhetnek, hogy a költségek drasztikusan megnövekedtek.

A folyékony halmazállapotú tüzelőanyagok kapcsán itt tájékozódhat bővebben! Komoly megtakarítást jelenthet, ha a régi, egyáltalán nem takarékos és nem is hatékony LPG- vagy olajkazán egy korszerű kondenzációs kazánra van lecserélve. Éppen ezért célszerű átgondolni, hogy milyen állapotban van a kazán, eljött-e az ideje a cserének. A gázhoz képest az olaj és a PB-gáz magasabb költséget jelent a háztartásnak. Ez azt jelenti, hogy egy új kazán esetében is azzal kell számolni, hogy lennének olcsóbb alternatívák. Emiatt érdemes átgondolni más fűtési opció alkalmazását. A mai napig sokan használnak fatüzelésű kazánokat, amelynek használata viszonylag hatékony és olcsó. Viszont hátránya, hogy a ház jellemzően egyenetlenül melegszik fel. Nagyobb házak esetében ráadásul kiegészítő fűtésre is szükség lehet. A meleg vízhez mindenképp kelleni fog egy másik fűtési típus is.

A biomassza kazánok szintén jó alternatívának számítanak. Ezek a kazánok ugyanazt az üzemanyagot használják fel a lakás és a víz felmelegítésére egy központi fűtési rendszeren keresztül. Az elektromos fűtés is egy igazán népszerű opció. Ha valamilyen okból kifolyólag nem jöhet szóba a gáz és a biomassza kazán és a hőszivattyú telepítése is akadályokba ütközik, akkor az elektromos fűtés kiváló választás. Emellett az infravörös fűtőpanelek is jó módszernek számítanak, főleg, hogy olcsó megoldás más fűtési típusokhoz képest. Az infravörös sugárzás az infravörös fűtőpanelből távozik és addig nem áll meg, amíg egy szilárd tárggyal nem találkozik, ahol felmelegíti azt.