Milyen a jó kutya nyakörv?

A kutyanyakörv a kutyához tartozó egyik legfontosabb eszköz. Elsősorban azért olyan hasznos, mert segít a kutya irányíthatóságában. Néha a jól szocializált, jól nevelt kutyákat is érhetik olyan ingerek, melyek hatására a kutya elrohan. Ráadásul közterületen a kutya póráz használata kötelező.

Kutya nyakörv használatával sokkal egyszerűbbé válik a kutya sétáltatása és nem kell attól tartani, hogy a kutya esetleg elrohan. A séta során rengeteg inger éri a kutyákat. A jól nevelt kutyák ezt viszonylag jól viselik, önuralmat gyakorolnak, azonban a félős vagy épp agresszív, esetleg igazán játékos kutyák viszont könnyen elszaladhatnak, figyelmen kívül hagyni a gazdi hívó szavát. Érdemes tisztában lenni vele, hogy közterületen minden kutyára kell kutyanyakörvet tenni, attól függetlenül, hogy mennyire barátságosak. A nyakörv használata akár életmentő is lehet, hiszen a kutya nem tud kirohanni egy autó elé, esetleg odarohanni egy másik kutyához és megtámadni. A nyakörv kiválasztása során az egyik legfontosabb szempont a méret. A nyakörv akkor ideális, ha a gazdi két ujja befér a nyakörv és a kutya nyaka köré. Ha csak egy ujjad fér be, vagy egy se, esetleg több, mint két ujjad, akkor a nyakörv nem megfelelő méretű.

Ha bizonytalan vagy a méretet illetően vagy kiskutyád van, akkor érdemes állítható méretű nyakörvet vásárolni a kutya számára. Manapság nagyon sokféle méret közül lehet választani. A nyakörv anyagát elsősorban a kutya korának, felépítésének, egészségi állapotának és az egyéni igényeknek megfelelően kell kiválasztani. Vannak, akik a bőrt, míg mások a fém nyakörvet kedvelik, de sokan szeretik a nagy szakítószilárdsággal rendelkező hevedereket is. Bővebb információkért azt javasoljuk, hogy látogass el a petlandshop.hu webáruházba, ahol a széleskörű kínálatot is megtekintheted!