Ilyen szempontok alapján történjen a zsaluanyag kiválasztása

Az építkezések során a betonozás minősége az egyik leginkább kardinális tényező, ez pedig nagyban függ a megfelelő anyagok és a kivitelezési technikák használatától. Különösképp kulcsfontosságú, hogy minden egyes elem meghatározott méretű legyen, ehhez pedig egy precízen összeállított keret szükséges.

A zsaluanyag kiválasztásának elsődleges szempontjait a tervezett építési projekt specifikációi és követelményei határozzák meg. Ugyancsak kardinális figyelembe venni a beton szerkezetének típusát, amelyet készíteni szeretnénk. A nagyobb, többszintes épületek esetében az acél zsaluzat lehet a legjobb választás, mivel ez rendkívül tartós és ellenálló. Ezzel szemben kisebb kivitelezésekhez, például családi házak építéséhez a fa zsaluanyag gyakran elegendő, mivel könnyen méretre szabható és a bekerülési költsége is jóval alacsonyabb. A műanyag zsaluzatok egyre inkább elterjednek a kisebb és közepes méretű projektekben, mivel könnyűek, többször is újra felhasználhatók és kevésbé érzékenyek a nedvességre. Az építési helyszín környezeti feltételei is befolyásolják a zsaluanyag választását.

Például magas páratartalom vagy gyakori esőzések esetén a műanyag vagy acél sokkalta előnyösebb lehet a fa helyett, mivel ezek jobban ellenállnak a nedvességnek és kevésbé hajlamosak a deformációra. További fontos szempont a költségek mértéke és persze az újrahasznosíthatóság. Az acél zsaluanyag kezdeti beruházása magasabb lehet, de hosszú távon gazdaságosabb, lévén ellenáll a kopásnak és a nagy nyomásnak is. A fa gyorsabban elhasználódik és gyakrabban kell cserélni, ám ezért ára kárpótolhat minket. A műanyag zsaluzat költségei közepesek, de számos alkalommal bevethetők és könnyen tisztíthatók, így az folyamat időigénye is lerövidülhet. A zsaluanyag kiválasztásánál figyelembe kell venni a munkaerő rendelkezésre állását és képzettségét is. Tartsuk szem előtt, miszerint az acél nehezebb, és speciális szerszámokat igényelhet, míg a fa és műanyag zsaluzatok könnyebben kezelhetők és méretezhetők.