Hogyan lehet hatékonyan használni a melegítést és a meleg vizet?

A legtöbb háztartás esetében az otthon melegen tartása és a meleg víz biztosítása jelent komoly költséget, elsősorban télen. Éppen ezért fontos, hogy a hatékonyságot növeljük. Ugyanis nagyon nem mindegy, hogy mennyire energiahatékony otthonunk.

[wp_ad_camp_1]

Az energiahatékonyságról ezen a linken tudhat meg bővebb információkat! Ha szeretnénk energiahatékonnyá tenni otthonunk és csökkenteni szeretnénk a költségeket, akkor elsősorban a fűtésre, valamint a melegvíz-rendszerek korszerűsítésére kell koncentrálni. A központi fűtés lényege, hogy a vizet egyetlen kazán melegíti fel. A felmelegített víz ezek után a csöveken keresztül eljut a lakás különféle helyiségeiben lévő radiátorokba, így a helyiségek levegője felmelegszik. Ezenkívül a kazán a konyhában, fürdőszobában és a különféle helyiségekben meleg vizet biztosít. A központi fűtéses kazánok nagy része hálózati gázzal működik. Általában ez az egyik legolcsóbb alternatíva, továbbá a fán kívül szinte bármilyen tüzelőanyaggal működtethető. Ezenkívül nagyon kevés szén-dioxid kibocsátással rendelkezik.

A kombinált kazán nagy előnye, hogy amint elfordítjuk a csapot, azonnal folyik a melegvíz. A víz felmelegszik, ahogy áthalad a kazánon, ezért nincs szükség külön hengerre vagy tartályra. Így akkor tudjuk használni a melegvizet, amikor csak szükségünk van rá. A hagyományos kazán melegvíz palackkal működik. Ezeket a kazánokat úgy programozzák, hogy a nap bizonyos szakaszaiban melegítsék fel a palackban lévő vizet. Az ilyen kazánok esetében viszont nem lehet spontán lefürödni akármelyik napszakban, mivel addigra a palackban lévő víz lehűlhet. Az elektromos kazánok drágábbak, mint a gázzal működők, viszont gyakorlatilag bármikor lehet őket használni. Összességében az igényeknek megfelelő kazánt kell választani!