A szilent feladata és hibái!

Talán Ön is elgondolkodott rajta, hogy vajon mi lehet a szilentek feladata egy autóban és melyek lehetnek a hibáik? Röviden a szilent feladata az, hogy a lengőkaroknak a megfelelő feszességet biztosítsák menet közben.

[wp_ad_camp_1]

Olvasson itt arról többet, hogy milyen szilent hiba jelentkezhet az autóban. Lássuk pontosan mi is a lengőkar szilent és milyen szerepet tölt be az autók közúton való közlekedésében. Maga a szilent egy gumialkatrész, amely a futómű mozgását könnyíti meg menet közben. És hogy mitől is hibásodat meg? Nos a szilentek komoly terheléseknek vannak kitéve vezetés közben, ezért idővel a szilentek elhasználódnak, kiszáradnak vagy megrepedeznek, ami túlzott lengőkar mozgáshoz vezet és ezáltal a vezetés is mássá válik a megszokottnál. A lengőkar szilentek merevsége befolyásolják azt is, hogy milyen vezetési tulajdonságokkal rendelkezik egy autó, így érdemes lehet odafigyelni a rendszeres cseréjükre is. A szilentek leggyakoribb meghibásodása a gumi részének az elfáradása miatt következik be. Ebben az esetben kopogó hangot ad ki, olyat mint amikor fém a fémhez ér. Ez a hang minden egyes buckánál vagy kanyarodás közben jöhet elő.

Ugyancsak gyakori jele a lengőkar szilent meghibásodásának az autó furcsa mozgása, ugyanis több millimétert is elmozdulhat az autó a gumik elkopásának következtében. Ezt egyébként csak vezetés közben észlelhetjük és nem minden esetben, hiszen a elmozgás minimális. A meghibásodott lengőkar szilent gyakran csak a lengőkarra együtt cserélhető le, így nem olcsó mulatságnak számít a pótlása, de szerencsére az utángyártott szilent piacon is kaphatók jó minőségben és árban hasonló, teljesen kompatibilis alkatrészek. A Febi, TRW, Lemförder, Ruville és a Delphi szilentjei is tökéletesen bizonyítottak az elmúlt évek során.