A sokakat foglalkoztató kérdés, avagy mennyi vizet ihat a baba?

A legtöbb szülő tele van kérdésekkel és kételyekkel, hiszen a szülővé válás folyamata egyáltalán nem egyszerű és gyakran nem lehet tudni, hogy az adott kérdéseket kinek érdemes feltenni. Sok szülőt foglalkoztat például a kérdés, hogy mennyi vizet érdemes adni a babának.

Mennyi vizet ihat a baba, teszi fel magának sok szülő a kérdést. Sok szülő aggódik, hogy nehogy a baba kiszáradjon, így azt gondolja, hogy az anyatejes táplálás mellett mindenképp plusz folyadékot kell adni neki. De, mennyit érdemes, mi az a mennyiség, amire feltétlenül szüksége van a babának? A válasz semennyire. Az anyatej ugyanis olyannyira komplex táplálék és folyadék egyben, hogy egyáltalán nincs szükség plusz folyadék bevitelre. Az anyatej ugyanis egyidejűleg fedezi a csecsemő ital- és ételszükségletét. Az Egészségügyi Világszervezet, vagyis a WHO ajánlása az, hogy az első hat hónapban bőven elegendő csupán anyatejjel táplálni a babát. Az anyatej megfelelő víztartalommal rendelkezik, így nem kell amiatt aggódni, hogy a baba esetleg szomjazni fog, hiszen ez nem következik be.

Négy-hat hónap múltán fokozatosan meg lehet ismertetni a babát a szilárdabb élelmiszerekkel. Ahogy az étkezések szilárdabbá válnak, a baba esetében megjelenik a szomjúság érzet. Ez abban az esetben is így van, ha a kicsi fűszermentes formában kapja meg a zöldségeket, húsokat, gyümölcsöket. Éppen ezért hat hónapos kortól megkezdődhet a kicsi vízzel való kínálása. Fontos, hogy ne cukros üdítőkkel, hanem tiszta vízzel legyen kínálva a gyerek. A cukros üdítőket a későbbiekben is érdemes elkerülni. Ha a gyerek rászokik ezekre az italokra, akkor annál nehezebb lesz a későbbiekben leszoktatni róla és rávenni a vízfogyasztásra. Ha szeretnél bővebb információkhoz jutni a témában, akkor érdemes ellátogatni a wellnetviztisztito.hu webáruházba!